Αρχική Νέα & Ενδιαφέροντα Γνωρίζετε ότι.. Επικοινωνία

Gr En

ΑρχικήΝέα & Ενδιαφέροντα Τι σχέση έχει ο καφές με τον καρκίνο του ενδομητρίου?

Τι σχέση έχει ο καφές με τον καρκίνο του ενδομητρίου?

Τι σχέση έχει ο καφές με τον καρκίνο του ενδομητρίου?

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα στον Καρκίνο (AACR) στη Νέα Ορλεάνη, οι υπέρβαρες γυναίκες που πίνουν πάνω από τέσσερις καφέδες τη μέρα, έχουν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καφέ.

Όσες πίνουν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά, έχουν 7% μειωμένο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες, αξιολόγησαν τα ευρήματα 19 προηγούμενων μελετών, οι οποίες αφορούσαν περίπου 40.000 γυναίκες συνολικά, από τις οποίες 12.000 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του ενδομητρίου, τη συχνότερη μορφή γυναικολογικού καρκίνου.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η προστατευτική δράση του καφέ αφορούσε μόνο τις γυναίκες με βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού (υπέρβαρες και παχύσαρκες). Να σημειωθεί ότι, ο δείκτης μάζας σώματος άνω του 25 είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου.

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η καφεΐνη έπαιζε προστατευτικό ρόλο, αφού ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν παρείχε κάποιο όφελος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο καφές πιστεύεται ότι δρα προστατευτικά, μειώνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων και ινσουλίνης.